Abans d'anar a dormir ... Llegeix-los un conte! És bo per a la seva salut

06/06/2014

Tenir una rutina abans d'anar a dormir disminueix l'aparició de trastorns del son. Una activitat com llegir contes té una gran quantitat de beneficis per a la salut i capacitat intel·lectual dels nens.

Quan llegeixes en veu alta els teus petits i fins i tot si comparteixes amb ells la lectura d'un conte, els estàs entretenint, relaxant i a més, exposant a una rica font de coneixement de la qual trauran molt partit en el seu dia a dia i en el seu futur. 

A continuació presentem 5 beneficis relacionats amb l'hàbit de llegir-los contes:

1. Aumenta la seva capacitat d'alfabetització

És a dir, d'adquirir tots aquells coneixements que els nens desenvolupen abans d'aprendre les normes convencionals de lectura i escriptura. D'aquesta manera, els nens comencen a reconèixer lletres, entendre el significat d'una lletra impresa i saber com subjectar el llibre i fins i tot la forma de passar la pàgina. 

A més, en sentir la narració, a poc a poc van interioritzant elements de sintaxi, gramàtica, registres i estructures. La fonètica i l'entonació també són coneixements que adquireixen en sentir els contes. Tot això contribueix, no només al fet que els agradi llegir i aprendre, sinó també a desenvolupar una bona comprensió lectora ja que coneguin vocabulari molt divers. A més, si connectes l'argument del llibre amb el món dels teus fills, els estaràs ensenyant formes d'entendre el seu entorn i d'actuar en certes situacions, de manera que faràs que desenvolupin les seves capacitats per relacionar-se.

2. Estimulen el cervell

Així ho corrobora la Universitat d'Oxford en un estudi que mostrava que és tretze vegades més probable que els nens tinguin un bon nivell de lectura si han après a gaudir dels llibres per plaer. Aquest mateix moment de relaxació pot reduir l'estrès del dia a dia. De fet, una investigació de la Universitat de Sussex afirma que ho fa en un 68%.

3. Crea una rutina abans d'anar al llit 

Es crea una rutina que afavoreix que el nen es fiqui al seu llit per després adormir-se.

4. Son més prolongat

Les rutines ben establertes faciliten un somni més prolongat, el que comporta beneficis físics i de comportament. 

5. Vinculació afectiva

Un estudi del Journal of Development and Behavioral Pediatrics va demostrar que llegir als nens desperta en els pares una tendresa similar a la que senten les primeres setmanes de vida dels petits. És doncs, un moment molt especial que val la pena aprofitar.

Es recomana que el costum de llegir un conte al teu fill abans que es vagi al llit continuï, almenys, fins que tinguin més de nou anys, per no deixar d'afavorir i millorar dia a dia les seves capacitats acadèmiques. 

És recomanable doncs, que implants aquest hàbit a casa. Li estaràs regalant al teu fill molts coneixements d'una manera divertida i a més fomentaràs uns hàbits de son favorables i reforçareu els vostres llaços afectius.

Referències bibliogràfiques:

Why bedtime Reading rules. Harper Collins