• El portal de la salud para las familias
  • El Observatorio de la salud de la infancia y la adolescencia
  • Más de 1000 consejos de salud para tus hijos
  • La guía de la salud y el bienestar para tus hijos

L'exposició al tabac durant l'embaràs empitjora el desenvolupament neurològic del nadó

31/05/2013

Un estudi realitzat per experts del Centre de Recerca en Avaluació i Mesura de la Conducta (CRAMC) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha conclòs que els nens exposats a la nicotina durant l'embaràs tenen més probabilitats de patir problemes motors, de conducta, fisiològics i sensorials. 

La investigació, publicada a la revista Early Human Development, es va basar en l’anàlisi del comportament i de les respostes de 282 nadons dividits pel seu nivell d’exposició a la nicotina durant l’embaràs (mares fumadores, exposades passivament al fum o sense cap tipus de contacte amb la nicotina). Es tracta d’una anàlisi important ja que els estudis estimen que entre el 11% i el 30% de les dones embarassades són fumadores actives o passives, i per tant, és fonamental conèixer les conseqüències que comporta.

Els resultats de l’estudi van demostrar que els nadons exposats a la nicotina, ja fora de forma activa o passiva, presentaven diferents alteracions negatives en el sistema nerviós central. Aquestes alteracions es traduïen en pitjors habilitats motores per als nadons amb mares exposades al tabac passivament, i en problemes per controlar les conductes i les reaccions en aspectes fisiològics, sensorials, motors i d’atenció per als nadons amb mares fumadores durant l’embaràs.

A més, l’estudi també conclou que aquesta afectació del desenvolupament neurològic pot derivar en problemàtiques i patologies futures, com ara dificultats en l’aprenentatge, dèficit d’atenció amb hiperactivitat o obesitat, i inclús malalties cardiovasculars.

Font: Diario de Navarra

Comparte