Com diferenciar el refredat, la grip i la infecció per coronavirus en els nens?

09/09/2022

A diferència de l'any passat en què, de manera absolutament excepcional, els virus típics de l'hivern com ara el rinovirus, el virus i la grip pràcticament no es van detectar, tot sembla indicar que aquest any aquests virus sí que circularan.

El fet que la incidència de SARS-CoV-2 (coronavirus), gràcies sobretot a la vacunació dels més grans de 12 anys, hagi baixat molt la seva incidència respecte els anys anteriors i que les mesures de restricció social i ús de mascareta i distància social siguin molt menys estrictes que els útlims dos anys, amb la baixada de les temperatures fa que hàgim d'estar atents a una coincidència possible en el temps d'aquests virus.

De fet, a la tardor ja hem pogut comprovar com els nens s'estan contagiant més per virus comuns (rinovirus, enterovirus…) que l'any passat i ja fa setmanes que s'estan detectant casos de VRS que provoquen un augment de les consultes als serveis d'urgència i també l'ingrés d'alguns lactants i nens/es per quadres de bronquiolitis i broncoespasme.

Val a dir que, a hores d'ara, la incidència més gran de SARS-CoV-2 té lloc en els nens menors de 12 anys, que estan sense vacunar, per la qual cosa aquest hivern continuarem tenint casos de COVID en pacients pediàtrics. En aquest context, és important intentar identificar les característiques diferencials de 3 quadres clínics (refredat comú, grip i COVID) que es poden assemblar molt i que, amb molta probabilitat, coexistiran aquest hivern.

Així com la grip i el refredat comú són “relativament” fàcils de distingir, la infecció per SARS-CoV-2 en els nens/es té una variabilitat d'expressió clínica més gran que pot fer que la seva distinció amb la grip i amb el refredat sigui més difícil.

A continuació es descriuen les característiques més importants d'aquests quadres als infants:

Refredat comú 

És la infecció més freqüent. Està produïda per virus diferents, sent un dels més freqüents el rinovirus. Els principals símptomes són:

  • Mucositat nasal que inicialment pot ser clara i posteriorment es torna més blanquinosa i fins i tot groguenca. La mucositat nasal pot durar uns 7 dies aproximadament.
  • Tos, seca o productiva, que pot durar fins a dues setmanes.
  • En algunes ocasions la inflamació afecta la gola i els nens refereixen dolor a l’empassar.
  • La febre no sempre és present, i és més probable en els nens més petits. Pot durar entre 3 i 4 dies. No sol ser febre alta (<38,5ºC).

Grip

La grip és també una infecció produïda per un virus (Influenzae). Produeix uns símptomes semblants al refredat, tos i mucositat, però sol anar sempre amb febre elevada que pot durar uns 5 dies i que sol acompanyar-se de dolors generalitzats (miàlgies). Als nadons pot cursar únicament amb febre.

Infecció per Sars-CoV-2 (COVID-19)

La infecció per coronavirus en els nens sol cursar de manera molt lleu o asimptomàtica. Són rars els casos en què produeix pneumònies greus o quadres inflamatoris generalitzats similars a la malaltia de Kawasaki.

En la majoria de casos que cursa de forma simptomàtica, les seves manifestacions clíniques són superposables a les del refredat comú (febre baixa o absent, tos seca o productiva, mal de coll) encara que la mucositat nasal és menys freqüent que als refredats.

Així com en els adults és freqüent que el COVID es presenti com un quadre molt semblant a la grip (miàlgies generalitzades, cansament, febre que pot ser alta) en els nens/es, sobre tots els més petits, no solen veure's amb tanta freqüència aquestes manifestacions típiques de la grip.

En els infants més grans i en els adolescents pot afectar l'olfacte i el gust, i aquestes manifestacions no són freqüents en edats més primerenques.

A continuació, es mostra una taula per intentar diferenciar aquests tres quadres clínics. Com hem dit, aquesta diferenciació no és fàcil ja que les manifestacions clíniques del COVID a l'edat infantil tenen molta variabilitat.

Símptomes Refredat Grip COVID-19
Febre >38ºC poc freqüent molt freqüent variable
Dolor gola freqüent poc freqüent freqüent
Tos seca freqüent freqüent freqüent
Cansament poc freqüent freqüent freqüent en adolescents, poc freqüent en nens/es més petits.
Dolor muscular gairabé mai molt freqüent poc freqüent
Congestió nasal (muscositat) molt freqüent freqüent poc freqüent
Esternut molt freqüent poc freqüent poc freqüent
Pèrdua de gust i olfacte poc freqüent poc freqüent

freqüent en adolescents i nens més grans. 

Davant del dubte, i tenint en compte la implicació que té diagnosticar un cas de COVID de cara a poder interrompre potencials cadenes de contagi, és important consultar el pediatre que valorarà si cal fer una prova microbiològica ràpida per diagnosticar la infecció per Sars-CoV -2 (PCR o antigen).

Finalment, comentar que les mesures preventives per evitar aquestes tres malalties són les mateixes: rentat de mans, distància i mascareta, aquesta darrera sobretot per evitar casos de COVID i grip. És per això que cal incidir en la importància de seguir aquestes recomanacions. La grip, a més a més, la podem prevenir amb la vacuna que cada any tenim disponible.

Amb l'objectiu d'evitar aquesta possible confusió entre casos de grip i COVID i alhora amb la voluntat d'evitar les complicacions que es poden derivar de la grip, és molt important que aquest any es vacuni contra la grip el nombre més gran de persones. A l'edat infantil aquesta vacuna s'ha reservat tradicionalment per a grups de risc, però diverses societats científiques advoquen perquè sigui administrada a tots els nens.

Mariona Fernández de Sevilla Estrach. Servei de Pediatria i Hospitalització.

Mariona Fernández de Sevilla Estrach

Pediatra. Servicio de Pediatría y Hospitalización.